Obserwatorzy

sobota, 28 kwietnia 2012

Niedoceniana rzezucha

Rzeżucha jest cennym źródłam witamin i mikroelementów, ma ostry charakterystyczny zapach, posiada właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Zawiera mnóstwo witaminy C, A, B, PP, K, soli mineralnych oraz pierwiastków takich jak żelazo, magnez i wapń. Rzeżuchę powinni jeść palacze gdyż palenie tytoniu powoduje niedobory witaminy C, ale jest również polecana dla osób cierpiących na anemie, chorobę wieńcową, zaburzenia krążenia, osteoporozę i niedoczynność tarczycy ze względu na to, że rzeżucha zawiera duże ilości przyswajalnego jodu. Osoby, które chorują na cukrzyce również powinny jeść rzeżuchę ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
Ta niepozorna roślina posiada również właściwości kosmetyczne. Dzięki zawartości siarki wzmacnia włosy, a także oczyszcza krew dzięki czemu pomaga w leczeniu trądziku i łojotoku.
Bardzo ważną zaletą rzeżuchy jest również to, że możemy zasadzić ją w domu kiedy tylko mamy na to ochotę. Rzeżuchę warto jest jeść dla zdrowia i urody, a więc jak najbardziej ją polecam:)

11 komentarzy:

  1. u mnie już na gazie się moczy i nie mogę się doczekać aż wyrośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez mam i uwielbiam na swiezym pieczywie - bardzo przydatny post - pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rzeżuchę, akuratnie wczoraj została posadzona nowa
    zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam rzeżuchę na kanapeczce z masełkiem mniam <3
    Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  5. zgadzam się ;p
    dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam już o tym , jak zdrowa jest rzeżucha. Kocham takie posty :)
    __________
    Obserwuję . !
    Moge prosić o
    kliknięcie w link
    Oasap w moim nowym
    poście? :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam - szczególnie wiosną.
    Kochana - otagowałam Cię.
    http://agulkowepole.blogspot.com/2012/04/tag-musze-to-miec.html

    OdpowiedzUsuń