Obserwatorzy

niedziela, 8 kwietnia 2012

Parzenie herbaty

Dobrej jakości herbata, właściwe przechowywanie i odpowiednie parzenie są bardzo ważne jeśli chcemy cieszyć się dobrym smakiem herbaty i zachować jej wyjątkowe właściwości. Najpopularniejsze herbaty to herbata czarna, zielona, czerwona i biała. Każda z tych herbat ma inne właściwości i smak. Żeby uzyskać jak najlepszy efekt należy do gotowania używać tylko zimnej wody i nie gotować jej po raz kolejny. Jeśli lubimy herbatę liściastą to musimy pamiętać aby używać do jej parzenia odpowiednich zaparzaczek. Herbatę zalej wodą następnie zakryj kubek spodkiem, a po upływie czasu parzenia wyjmij zaparzaczkę lub torebkę z herbatą.

CZARNĄ HERBATĘ NALEŻY PARZYĆ W OKOŁO 95 STOPNIACH PRZEZ 3 MINUTY

ABY HERBATA ZIELONA NIE STRACIŁA SWOICH WŁAŚCIWOŚCI PARZYMY JĄ W TEMPERATURZE 70-80 STOPNI PRZEZ 3 DO 5 MINUT

HERBATA CZERWONA POWINNA BYĆ PARZONA W 95 STOPNIACH PRZEZ 5 DO 7 MINUT

BIAŁA HERBATA WYMAGA TEMPERATURY 80-85 STOPNI I POWINNA BYĆ PARZONA PRZEZ 5 DO 8 MINUT.

4 komentarze:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w moim wiosennym rozdaniu ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ostatnio w użyciu jest po prostu herbata saga :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe to jest :) u mnie w użyciu Feel Green z Biedronki :D

    OdpowiedzUsuń